Nieuwe server en netwerk aanpassingen

Een nieuwe server opgezet voor de huis-automatisering, één RaspberryPi3 waarop in een Docker omgeving de homeassistant server, een MQTT broker en een slimme meter filter *) draaien. Om het opstarten van de homeassistant server wat te versnellen, is de database ervan op een aparte server gezet een RaspberryPi2. Daarop kunnen dan ook makkelijk wat andere zaken geïmplementeerd worden als bv. een OpenTherm naar MQTT gateway om de gegevens van de centrale verwarming beschikbaar te maken.
Om beïnvloeding van de regels bij wel/niet thuis mogelijk te maken meteen een iBeacon in het serverkastje erbij gezet. Op de foto van links naar rechts: RaspberryPi2 (database), het iBeacon en de RaspberryPi3. Deze laatste is ook voorzien van een Strompi2 waarmee beide Raspberry’s worden gevoed ingeval van een stroomstoring.
Tenslotte ook een apart wifi netwerkje alleen voor de Internet-Of-Things (IOT) componenten, deze zijn verder niet bereikbaar van het publieke internet..
*) Onze slimme electriciteits meter levert ieder 1 à 2 seconden een nieuw datapakketje, dat is een beetje veel (niet zo spannende) data. Het filter brengt dit terug naar een pakket per minuut. Dat is voldoende om de elektra en het gas te monitoren.

 

Posted in Domotica